KS Praha logo
CZ
CZ EN

Úvodník SD: Spolu šťastni až do smrti?

Články Sborového dopisu Uživatel Martin Horák Kalendář 30.12.2018

„Žili spolu šťastně až do smrti“ – to je jedna z nejtragičtějších vět v literatuře. Je to mýtus, který přiměl celé generace očekávat od manželství nemožné.“ Původně jsem se chtěl omluvit, že hned v úvodu kazím téma šťastných vztahů pochmurným pohledem Joshuy Liebmana. Ale až tento článek dočtete, budete pokračovat v reálném životě. Nevrátíte se do nějaké pohádky podle Hollywoodu, který učí, že zažívat štěstí v manželství znamená vztahové nebe bez mráčků. Přitom manželství rozhodně může být šťastné, i když se ti dva pohádají nebo si někdy nerozumí. To je potřeba si uvědomit, stejně jako to, že manželský vztah se neustále proměňuje. Mění se naše postoje i emoce, někdy vyjadřujeme lásku více, jindy vyjadřujeme lásku méně. Jako se v přírodě střídají roční období – jaro, léto, podzim a zima přicházejí i do našich manželství.

Všechno má svou chvíli, každý záměr pod nebem má svůj čas, sdílí své postřehy král Šalomoun (Kaz 3,1). Třetí kapitola knihy Kazatel pak pokračuje příklady střídání různých období v lidském životě. Šalomoun upozorňuje: Na tohle se připravte. Počítejte s tím, že tohle je život.

Když v manželství prožíváte těžké časy, když se zrovna necítíte šťastně, neznamená to, že jde o špatný vztah, který je na vyhození do popelnice. Prosím, nevzdávejte to! Hledejte, jak překonat výzvy, kterým musíte čelit, a nerezignujte. Přemýšlejte, jaká požehnání „roční období“ mezi vás přinášejí a užívejte si je.

Například jaro ve vztahu voní novými začátky. Typické je pro ně nadšení, vzrušení, radost a naděje. „Moc se těším, co nám přinese budoucnost,“ zní mezi partnery. Jarní čas pomáhá vidět pozitivní věci a soustředit se na ně. Ona i on vymýšlí způsoby, jak tomu druhému vyjádřit lásku. V této souvislosti nejde nezmínit knížku Pět jazyků lásky od Garyho Chapmana, která ukazuje, jak říct „Miluji tě“, aby to dolehlo k uším a srdci toho druhého.

Každé roční období je ideální na pěstování nějakého „dobrozvyku“, do kterého budete vplouvat přirozeně, a když přijdou mrazy, může vám takový dobrý návyk zachránit život. Jaro je jako dělané na randění. Rande není jen večeře při svíčkách. My jsme například objevili, že pro náš rodinný rytmus jsou nejlepší snídaně v krásné kavárně nebo v hotelové restauraci. Rande je společný čas pouze pro vás dva, kdy neřešíte logistické věci v rodině, ale dáváte si najevo, že jste spolu rádi a sdílíte svoje myšlenky, sny a zájmy, ale také strachy a obavy a učíte se, jak si v tom být navzájem spojenci.

S manželkou jsme prožili velmi vážnou čtyřletou manželskou krizi. Do našeho vztahu přišla zima. Byly chvíle, kdy mojí jedinou motivací nerozvést se byla věrnost vůči Bohu. Přesvědčení, že je správné zůstat, i když pocity mi říkaly něco jiného a bylo by jednodušší odejít. Poměrně brzy mi Bůh dal slovo, které mě provázelo následující měsíce a roky: „Vymiluj ji z toho.“ Právě rande si Bůh použil jako jednu z cest, kterou nás z náročného období vyvedl ven. Díky vypěstovanému dobrozvyku jsme měli na co navázat. Rande byla příležitost, jak jsem mohl své ženě ukázat, že ji pořád miluji. A i když se nám vždy společný čas nepovedl na výbornou, zkusili jsme to znovu. A pak zase. Při pohledu nazpět se mi Karolina svěřila, že to byly klíčové chvíle, kdy mohla vidět, že jsem to s ní ani já ani Bůh nevzdal.

Každé roční období má své dobrozvyky. V létě je to odpuštění, na podzim ocenění a v zimě empatické naslouchání. Můžete si najít své vlastní, ušité na míru vašemu vztahu. Pokud byste stáli o inspiraci, najdete ji třeba v knize Čtyři období manželství z pera již zmíněného Garyho Chapmana.

Křesťanský psycholog Kevin Leman jednou řekl: „I ty největší a nejkrásnější katedrály se staví kámen po kameni.“ Ať už je váš vztah v jakémkoli období, vezměte jeden dobrozvyk – jeden kámen – a postavte něco velkého a krásného!

Jakub Limr

Celý sborový dopis