KS Praha logo
CZ
CZ EN

Úvodník SD: Buďme světlem

Články Sborového dopisu Uživatel Daniel Jungmann Kalendář 27.11.2023

Je to tu zase! Další rok utekl možná rychleji, než by si většina z nás přála, a budou Vánoce. Čas, který je něčím výjimečným pro každého z nás. Pro nás křesťany je to doba, kdy si připomínáme příchod Božího syna na zem. Náš Bůh daruje to nejvzácnější, co má. Nejmocnější bytost na světě se stane bezbranným miminem v jesličkách. Nedávno jsem četl v jedné knize, že to obzvlášť pro anděly musel být v něčem velmi podivuhodný zážitek. Ten, který byl mezi nimi nejmocnější, je náhle naprosto závislý na své matce. Dívence, která nejspíš nebyla ještě ani plnoletá. Andělé se radují, protože ví, jaký je ten Boží plán. Přesto si dovedu představit, jak jim v koutku úst cuká jemný úsměv nad celou touto situací.

Otázka, která se v tomto příběhu narození Ježíše nabízí, je, proč to udělal. Proč se Všemohoucí stal doslova všemi zranitelný? Byla to láska! Láska si počíná tak, že staví na první místo to, co miluje. Můj, tvůj život byl pro Ježíše a Boha důležitější než jeho vlastní. To je ta láska, která zlomí moc hříchu v životě každého z nás.

Poselství Vánoc je poselství o lásce. Lásce, ke které jsme jako křesťané pozváni. Máme ji předávat dál. Věřím tomu, že právě období Vánoc je jednou z největších příležitostí, kdy jde sdílet dobrou zprávu. Kdy jindy mluvit o Ježíši než o Vánocích? Lidé sami od sebe navštěvují kostely. Chodí na půlnoční. Zpomalí a na chvíli vypnou shon a hluk tohoto světa. No, kdy jindy jde lépe zaslechnout ten jemný tlukot na naše srdce. Ježíš je přede dveřmi. Pustíme ho dál?

Rád bych nás jako společenství povzbudil do takové vánoční výzvy. Pojďme se společně rozhodnout, že letos v adventu dáme někomu dárek. Nejen tak ledajaký dárek. Ten nejlepší, který vůbec člověk může dostat. Evangelium. To, co o Vánocích začíná a vzkříšením vrcholí. Dobrou zprávu, která se v prosincovém čase předává nejjednodušeji v celém roce. Pojďme do toho. Pojďme do toho společně.

Svět potřebuje Ježíše. Možná je to dnes kvůli událostem ve světě patrné ještě víc než v předchozích letech. Přinesme lidem do dnešního světa pokoj, lásku a radost. To je to nejvíc, co můžeme udělat, a zároveň i to nejdůležitější.

A jak na to? Přikládám vám dva QR kódy. Jsou na dvě „vánoční“ videa, které se dají sdílet na sociálních sítích. Myslím, že by bylo fajn alespoň v prosinci jako křesťané přinést i na toto místo něco lepšího než teologické hádky a rozbroje. Dlužíme to lidem. Sdílet tato videa samozřejmě jde i přes email. Nechci zapomenout i na starší generace v našem sboru. To je jedna možnost.

Ta druhá je určitě pro mnohé větší výzvou. Řekněme o Ježíši někomu osobně. Kolegovi v práci. Spolužákovi při obědě. Členovi rodiny, který Boha ještě nezná. Někomu, koho potkáte na ulici. Komukoliv. Stačí položit jednoduchou otázku: „Víš, o čem jsou Vánoce?“ nebo „Víš, co jako věřící o Vánocích slavím?“ Jednoduchá otázka, která může otevřít dveře debatě, která může někomu zachránit život. Jak prosté, a přitom pro věčnost tak klíčové. Pojďme do toho spolu.

A nakonec… Pokud se k této výzvě rozhodnete připojit, sdílejte se o ní na svém regionu, skupince nebo v rodině. Buďte inspirací ostatním. Jako Církev jsme povoláni zářit. Jsme světlo, které se nemá schovávat. Rozsviťme ve svém okolí „betlémské hvězdy“, které mohou kohokoliv přivést ke Králi králů.

Díky.

Vojta Urban

QR1: https://1url.cz/@trochujinevanoce

QR2: https://1url.cz/@vanocnipokoje

Celý Sborový dopis